kasza jęczmienna z sosem mięsnym koperkowo - marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

świetny wybór na obiad dla każdego młodego i starszego! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • torebka kaszy jęczmiennej
    Sos:
    1/2 średniej piersi z kurczaka
    szklanka mleka 0,5%
    szklanka wody
    łyżka jogurtu naturalnego gęstego
    2 male, młode marchewki
    łyżka posiekanego świeżego koperku
    pół łyżki mąki pełnoziarnistej
    łyżka oleju
    wegeta
    przyprawa do kurczaka lub gyrosa

Kasza jęczmienna z sosem mięsnym koperkowo - marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę ( wielkość wg gustu ), obsypać po pół łyżeczki wegety oraz przyprawy do gyrosa, dokładnie wymieszać. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju następnie przekładamy na nią pokrojony filet i dusimy pod przykryciem do momentu odparowania wody z patelni.
  • 3. Do małego garczka wlać szklankę wody,zagotować i wkroić do niej w drobną kostkę marchewkę. Gotować do miękkości.
  • 4. Do naczynia z marchewką wlać szklankę mleka oraz dodać wcześniej uduszone mięso.Kiedy zawartość naczynia zagotuje się należny do garnka przenieść posiekaną drobno łyżkę koperku.
    Całość doprawić do smaku wegetą, gotować na nie wielkim ogniu ok 15-20 min.
  • 5. Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Smacznego !

Porady

Danie dobrze będzie smakowało zarówno z buraczkami jak i z ogórkiem kiszonym bądź konserwowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy