Kto lubi desery z kaszy? Ja od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnie moje odkrycie to kokosowa kasza manna z galaretką jeżynową. Uwierzcie, poezja smaku.
Składniki:
Kasza manna:
200 ml mleczka kokosowego
200 ml mleka 1,5%
40 g wiórków kokosowych
50 g kaszy manny błyskawicznej
200 ml mleka 1,5%
2 łyżki cukru waniliowego
Galaretka jeżynowa:
350 g jeżyn
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka agaru w proszku
1/3 szkl wody
Do dekoracji:
jeżyny
chipsy kokosowe
Kasza manna kokosowa z galaretką jeżynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleczko kokosowe, 200 ml mleka, wiórki kokosowe i cukier waniliowy zagotować. W 200 ml mleka rozmieszać kaszę mannę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia.
Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być 250 ml soku. Jeśli jest mniej uzupełnić wodą. Sok posłodzić według uznania, wsypać agar, energicznie wymieszać i mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Zimną i lekko tężejącą galaretkę wylać na kaszę.Udekorować jeżynami i chipsami kokosowymi.
Komentarze