Kasza manna kokosowa z galaretką jeżynową

0 (0 ocen)

Kto lubi desery z kaszy? Ja od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnie moje odkrycie to kokosowa kasza manna z galaretką jeżynową. Uwierzcie, poezja smaku.

Składniki:


  • Kasza manna:
    200 ml mleczka kokosowego
    200 ml mleka 1,5%
    40 g wiórków kokosowych
    50 g kaszy manny błyskawicznej
    200 ml mleka 1,5%
    2 łyżki cukru waniliowego
    Galaretka jeżynowa:
    350 g jeżyn
    3-4 łyżki cukru
    1 łyżeczka agaru w proszku
    1/3 szkl wody
    Do dekoracji:
    jeżyny
    chipsy kokosowe

Kasza manna kokosowa z galaretką jeżynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczko kokosowe, 200 ml mleka, wiórki kokosowe i cukier waniliowy zagotować. W 200 ml mleka rozmieszać kaszę mannę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia.

    Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być 250 ml soku. Jeśli jest mniej uzupełnić wodą. Sok posłodzić według uznania, wsypać agar, energicznie wymieszać i mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Zimną i lekko tężejącą galaretkę wylać na kaszę.Udekorować jeżynami i chipsami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy