Kasza manna z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy deser na upalne, letnie dni i nie tylko, kasza manna z owocami różnymi to moje ukochane smaki dzieciństwa.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kasza manna 10 łyżek + woda zimna 1 szklanka,
    mleko 1 litr,
    cukier 1 łyżka,
    sól 3/4 łyżeczki,
    masło 1 łyżka

    wiśnie 1 kg,
    woda 2,5 litra,
    cukier 1 szklanka,
    cynamon 3/4 łyżeczki

Kasza manna z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza manna z wiśniami 1. Kaszę manną wsypać do miski i wlać wodę, wymieszać - kasza nie ma gródek po dodaniu do mleka.

    Mleko z masłem, solą, cukrem zagotować i wlać kaszę stale mieszając, gotować mieszając z 2 minuty.
  • Kasza manna z wiśniami 2. Kaszę zdjąć z ognia, nakryć talerzem garnek - nie ma kożucha po wystudzeniu.
  • Kasza manna z wiśniami 3. Wiśnie opłukać i wydrylować w drylownicy, wsypać do garnka i wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystygnięcia, podawać z porcją kaszy manny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy