Kasza po witebsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy trochę skrócić czas gotowania, bo i tak przez około 40 minut będzie jeszcze siedziała w piekarniku.
Dobrze ugniecione ziemniaki zalewamy ciepłym mlekiem, miksujemy albo dokładnie mieszamy by powstała luźna masa.
Do masy mleczno - ziemniaczanej dodajemy ugotowana kaszę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wlewamy kaszę z ziemniakami i mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. w 180 C.
Gdy kasza siedzi sobie w piekarniku, na patelni podsmażamy boczek, potem dodajemy pokrojoną cebulę, zrumieniamy.
Boczek z cebulą nakładamy na upieczoną kaszę.
Porady
Do zrobienia tej potrawy, możemy wykorzystać ziemniaki które zostały nam z obiadu.
Komentarze