Kasza po witebsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Smaczna i pożywna potrawa na chłodniejsze dni. Idealna z boczkiem i cebulka. Polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej
    400 g ugotowanych ziemniaków
    500 ml mleka
    sól i pieprz do smaku

    1 cebula
    1 opakowanie pokrojonego na male kawałeczki boczku

Kasza po witebsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza po witebsku 1. Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy trochę skrócić czas gotowania, bo i tak przez około 40 minut będzie jeszcze siedziała w piekarniku.

    Dobrze ugniecione ziemniaki zalewamy ciepłym mlekiem, miksujemy albo dokładnie mieszamy by powstała luźna masa.
    Do masy mleczno - ziemniaczanej dodajemy ugotowana kaszę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wlewamy kaszę z ziemniakami i mlekiem.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. w 180 C.
    Gdy kasza siedzi sobie w piekarniku, na patelni podsmażamy boczek, potem dodajemy pokrojoną cebulę, zrumieniamy.
    Boczek z cebulą nakładamy na upieczoną kaszę.

Porady

Do zrobienia tej potrawy, możemy wykorzystać ziemniaki które zostały nam z obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy