Kasza z gulaszem sojowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wersja gulaszu bezmięsnego z kaszą.

  • 10 min

Składniki:

  • kasza gryczana 1 szklanka
    pieczarki pokrojone w plasterki 30 dkg
    kostka sojowa 1 szklanka
    curry 3/4 łyżeczki
    majeranek 3 szczypty
    liść laurowy 1 sztuka
    ziele angielskie 1 sztuka
    czosnek 2 ząbki
    sól 1,5 łyżeczki
    pieprz 3 szczypty
    olej 3 łyżki
    mąka 2 łyżki
    masło 2 łyżki

Kasza z gulaszem sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli). Pokrojone pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, posolić, popieprzyć. Kostkę sojową, curry, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, zalać wodą tak aby przykryła całość. Soję ugotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną soję odcedzić, odparować na niewielkiej ilości oliwy. Następnie pieczarki i soję, zalać wodą w rondelku tak aby przykryła całość i gotować. Kiedy soja i pieczarki będą bulgotać doprawić do smaku (solą, pieprzem) jeśli będzie taka potrzeba. Sos można zaklepać zasmażką z mąki i masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy