KASZANKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od babci.Kaszanka smakuje wszystkim domownikom i jest prosta w przygotowaniu.Naprawdę bardo dobra i polecam.Bożena Z z Grajewa

  • 2 godz.

Składniki:




  • 2-3 kg mięsa pół chudego+pół tłustego,ugotować z 3 ząbkami czosnku zemleć.
    80dag kaszy gryczanej
    40dag kaszy jęczmiennej
    Ugotować w wodzie po mięsie wystudzić
    Do parzonej kaszy dodać
    1 majeranek 2
    1 pieprz ziołowy
    1 łyżkę cukru
    sól do smaku
    3/4 szklanki maki ziemniaczanej
    1/3łyzeczki pieprzu naturalnego
    Na koniec dodać krew przemieloną przez maszynkę-1 litr
    Wszystko dobrze wymieszać.

Kaszanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Napełnić lużno jelita
    Nakłuć igiełką
    Garnek wyłożyć szmatką,kłaść kaszankę na letnią osoloną wodę
    Gotować na małym ogniu
    Po zagotowaniu gotować jeszcze 5 minut.
    Póżniej wyłączyć,przykryć pokrywką i pozostawić na 1/2 godziny
    Można też piec w piekarniku ok godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy