Przepis dostałam od babci.Kaszanka smakuje wszystkim domownikom i jest prosta w przygotowaniu.Naprawdę bardo dobra i polecam.Bożena Z z Grajewa
2 godz.
Składniki:
2-3 kg mięsa pół chudego+pół tłustego,ugotować z 3 ząbkami czosnku zemleć.
80dag kaszy gryczanej
40dag kaszy jęczmiennej
Ugotować w wodzie po mięsie wystudzić
Do parzonej kaszy dodać
1 majeranek 2
1 pieprz ziołowy
1 łyżkę cukru
sól do smaku
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1/3łyzeczki pieprzu naturalnego
Na koniec dodać krew przemieloną przez maszynkę-1 litr
Wszystko dobrze wymieszać.
1.Napełnić lużno jelita
Nakłuć igiełką
Garnek wyłożyć szmatką,kłaść kaszankę na letnią osoloną wodę
Gotować na małym ogniu
Po zagotowaniu gotować jeszcze 5 minut.
Póżniej wyłączyć,przykryć pokrywką i pozostawić na 1/2 godziny
Można też piec w piekarniku ok godziny
Komentarze