Kaszka czekoladowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pochodzenie przepisu - Szwajcaria

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 50 mililitrów
    - cukier waniliowy (mały): 1 opakowanie
    - sól: 1 szczypta
    - kaszka manna: 60 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - czekolada (mleczna): 50 gramów
    - czekolada (gorzka): 50 gramów
    - śmietana30%: 100 mililitrów

Kaszka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dosypujemy kaszkę, stale mieszając gotujemy około 10 minut.
  • 2. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i pokruszoną mleczną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
  • 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.
  • 4. Na talerzu polewamy kaszkę gorzką czekoladą.
  • 5. Śmietanę ubijamy. Podajemy z kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy