Kaszka z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tym razem postanowiłam zrobić ją z sosem z malin z własnego ogródeczka. Przyznam szczerze, że to było jedno z pyszniejszych śniadań, jakie ostatnio jadłam.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml zimnego mleka + 100ml
    5 łyżek kaszy mannej
    2 łyżki cukru

    Sos malinowy:
    100g świeżych lub mrożonych malin
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody

Kaszka z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlać 300ml mleka, dodać cukier i zacząć podgrzewać. Do szklanki wlać pozostałe 100ml zimnego mleka, wsypać kaszkę i wymieszać.

    Do drugiego garnuszka włożyć składniki sosu i podgrzewać, aż maliny całkowicie się rozgotują, zostawić jeszcze na ogniu.

    Kiedy mleko się zagotuje (należy je często mieszać), rozmieszać jeszcze raz kaszkę i całość wlać do garnuszka z gotującym mlekiem i energicznie zamieszać, gotować mieszając, ok. 10 minut, aż kaszka dobrze zgęstnieje, przełożyć do miseczki. Kaszkę polać sosem malinowym i ułożyć maliny, podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy