Kaszotto

0 (0 ocen)

Pyszna i kolorowa zapiekanka z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • - kasza jęczmienna wiejska – 300 g - 3 woreczki
    - cebula – 1 szt
    - boczek wędzony – 3 plastry
    - marchewka – 4 szt
    - pieczarki – ok 10 szt
    - koperek – 1 pęczek
    - sól, pieprz
    - olej

Kaszotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • --- 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy na suchą patelnię i smażymy (z boczku wytopi się tłuszcz). Do farszu po koniec smażenia dorzucamy posiekany koperek i wszystko razem mieszamy.
  • --- 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy 1 łyżeczką oleju i układamy warstwami – 100 g kaszy – 1/3 porcji warzyw z boczusiem – 100g woreczek kaszy- 1/3 porcji warzyw z boczusiem - 100 g woreczek kaszy- 1/3 porcji warzyw z boczusiem.
  • --- 3. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok 25 minut. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy