1.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy na suchą patelnię i smażymy (z boczku wytopi się tłuszcz). Do farszu po koniec smażenia dorzucamy posiekany koperek i wszystko razem mieszamy.
2.Naczynie żaroodporne natłuszczamy 1 łyżeczką oleju i układamy warstwami – 100 g kaszy – 1/3 porcji warzyw z boczusiem – 100g woreczek kaszy- 1/3 porcji warzyw z boczusiem - 100 g woreczek kaszy- 1/3 porcji warzyw z boczusiem.
3.Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok 25 minut. Smacznego:)
Komentarze