2 duże opakowania herbatników petit bery
1 puszka masy kajmakowej (korówkowej)
2 duże śmietany 30%
1szt śmietan fix'u
cukier puder
czekolada do posypania
Katarzynkowy 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Układamy na blachę herbatniki następnie kładziemy na nie masę budyniową.
Masa budyniowa;
1 szklankę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru do zagotowanego mleka dodajemy rozrobiony budyń według poniższego przepisu:
w 1szklance mleka rozpuszczamy 1 budyń śmietankowy, dodajemy do niego 2 żółtka oraz 2 łyżki stołowe mąki .
Następnie mieszamy bardzo intensywnie tak aby powstała bardzo gęsta masa.Odkładamy do ostygnięcia.
Ubijamy 3/4 margaryny dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu.
Następnie na masę budyniową układamy herbatniki na które wlewamy wcześniej podgrzaną w wodzie masę kajmakową około 2 min w gorącej wodzie tak aby miała lejącą konsystencję.Na masę kajmakową układamy ponownie herbatniki.
Ubijamy 2 śmietany 30% dodając do nich śmietan fix oraz 3 łyżki cukru pudru.
Ubitą śmietanę układamy na herbatniki. Całość posypujemy startą czekoladą.
Wstawiamy na parę godzin do lodówki.
Smacznego :)
Porady
Ciasto smakuje najlepiej gdy przeleży całą noc w lodówce. Można do bitej śmietany dodać np cappuccino o smaku orzechowym wtedy zmieni smak śmietany :)
Komentarze