Kawa mrożona

0 (0 ocen)

Orzeźwienie i moc!

Składniki:

  • 250 ml mocnej kawy
    100 ml zimnego mleka (pełnego, 3,2%)
    4 łyżeczki brązowego cukru (lub białego)
    6 - 8 kostek lodu

Kawa mrożona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, wlać do kubka i ostudzić w zimnej wodzie. Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać cukier, mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund. Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała dodatkowa piana), włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać dodatkowym brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy