Kawa podwójnie kokosowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kawa jak żaden inny napój wzbudza spore kontrowersje. Istnieją rozbieżne opinie na temat jej wpływu na nasz organizm. Jedno jest pewno filiżanka, aromatycznego napoju jest najlepszym przyjacielem smakoszy ;)

  • 15 min

Składniki:

  • (na 2 duże kawy)
    4 łyżeczki kawy mielonej + szklanka wody (lub szklanka kawy z ekspresu)

    Krem kokosowy:
    4 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki gęstego mleka kokosowego

    Bita śmietana kokosowa:
    puszka mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce
    2 łyżeczki cukru pudru

    wiórki gorzkiej czekolady

Kawa podwójnie kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem kokosowy:
    Wiórki kokosowe zmielić blenderem lub mikserem razem z cukrem i gęstym mlekiem kokosowym do uzyskania wilgotnej, jednolitej masy. Nałożyć na dno szklanek.

    Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Jeśli lubimy bardzo słodkie napoje możemy ją dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo zarówno krem jak i bita śmietana są słodkie.

    Bita śmietana kokosowa:
    Puszka mleka kokosowego powinna się chłodzić w lodówce przez dobę. Gęste mleko kokosowe, które gromadzi się na górze puszki łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.

    Kawę wieńczymy bitą śmietaną kokosową i starta gorzką czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy