Kawa jak żaden inny napój wzbudza spore kontrowersje. Istnieją rozbieżne opinie na temat jej wpływu na nasz organizm. Jedno jest pewno filiżanka, aromatycznego napoju jest najlepszym przyjacielem smakoszy ;)
15 min
Składniki:
(na 2 duże kawy)
4 łyżeczki kawy mielonej + szklanka wody (lub szklanka kawy z ekspresu)
Kawa podwójnie kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem kokosowy:
Wiórki kokosowe zmielić blenderem lub mikserem razem z cukrem i gęstym mlekiem kokosowym do uzyskania wilgotnej, jednolitej masy. Nałożyć na dno szklanek.
Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Jeśli lubimy bardzo słodkie napoje możemy ją dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo zarówno krem jak i bita śmietana są słodkie.
Bita śmietana kokosowa:
Puszka mleka kokosowego powinna się chłodzić w lodówce przez dobę. Gęste mleko kokosowe, które gromadzi się na górze puszki łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
Kawę wieńczymy bitą śmietaną kokosową i starta gorzką czekoladą.
Komentarze