Kawa z malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Fantazyjna kawa z dodatkiem białej czekolady, liofilizowanych malin oraz bitej śmietany z dodatkiem owoców i likieru kokosowego.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g białej czekolady
    5 g liofilizowanych malin
    200 ml mleka
    200 ml kawy

    bita śmietana:
    100 ml słodkiej śmietanki 42%
    7 g liofilizowanych malin
    cukier puder
    łyżka likieru kokosowego

    przybranie:
    maliny liofilizowane
    listki melisy lub mięty
    palona biała czekolada

Kawa z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy na dwie części i do połowy wkruszamy maliny. Z czekolady na szklankach robimy esy floresy. Szklanki wstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

    W tym czasie podgrzewamy mleko i parzymy kawę i ubijamy śmietanę.

    Śmietankę, pokruszone maliny, cukier puder i likier ubijamy na sztywną pianę.

    Do szklanek wlewamy mleko i kawę. Na wierzch za pomocą szprycy/rękawa wykładamy śmietanę, posypujemy paloną czekoladą. Dekorujemy malinami i listkami mięty lub melisy.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy