Kawa z mlekiem imbirowym

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam kawę, lubię różne eksperymenty z jej udziałem. Poniżej prosty sposób na kawę o smaku imbirowym. Najwspanialsza w tym napoju wcale nie jest kawa, ale delikatna imbirowa pianka. Z resztą takie mleko można pić nawet bez kawy, z dodatkiem miodu idealnie rozgrzeje.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filiżanka espresso
    Mleko
    Imbir
    Miód, brązowy cukier lub inny słodzik

Kawa z mlekiem imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przepisie można wykorzystać espresso z kawiarki czy ekspresu lub dowolną, ulubioną, kawę. Mleko, tyle ile potrzebujemy, podgrzewamy. Dodajemy posiekany świeży imbir, około 1 cm. Mleko zagotowujemy, i odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy mleko przestygnie, ubijamy je za pomocą spieniacza.
    Do szklanki wlewamy kawę, a następnie mleko i dekorujemy je mleczną imbirową pianką, całość można posypać kakao lub czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy