kawa z tygielka po żydowsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Bardzo mocna , gęsta i słodka kawa, którą gotuje się 3 razy.
Taki sposób przyrządzania jest typowy dla krajów arabskich, choć ja pierwszy raz piłam taką kawę w Lublinie jako typową dla kuchni żydowskiej, wlewaną z pięknego miedzianego tygielka. Od tamtej pory zaczęłam przygotowywać kawę z tygielka, która wypełnia aromatem cała kuchnię.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
    nasiona kardamonu z 1 łuski
    mały kawałek kory cynamonu około 1 cm
    1,5 szklanki zimnej wody
    6 łyżeczek drobno mielonej kawy

Kawa z tygielka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna ulubionej kawy - drobno mielimy.
  • 2. Zmieloną kawę, cukier, kardamon, cynamon, zalewamy zimną wodą - zagotowujemy. Po zagotowaniu studzimy przez 5 minut, by móc ponownie zagotować, czynność powtarzamy.
    Po 3 gotowaniu, fusy opadają na dno tygielka i przelewamy klarowny napar, można się wspomóc małym sitkiem, by nie wpadły ziarenka kardamonu.

Porady

Ja używam ziaren kawy przeznaczonych do espresso ze słodkawą nutą czekolady. Niepowtarzalny smak kawy daje przygotowanie w tygielku- próby wykonania w zwykłym rondelku, nie dawały tego efektu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy