Kawior z bakłażana

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna pasta z grillowanego bakłażana, z czosnkiem i chrupiącą bagietką... Nic więcej nie potrzeba, aby wydobyć prawdziwy smak tego warzywa

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Kawior z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy wzdłuż, każdą połówkę posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut, po czym papierowym ręcznikiem ścieramy kropelki, które pojawiły się na powierzchni warzywa. Czosnek obieramy z łupinek. Połówki bakłażana oraz czosnek układamy na grillu i grillujemy około 15 minut lub do momentu aż bakłażan stanie się miękki, a czosnek ładnie zbrązowieje (należy uważać aby się nie spalił!).Zdejmujemy z grilla. Łyżką wygarniamy środek bakłażana, umieszczamy go w miseczce, dodajemy czosnek, sól i pieprz oraz oliwę, mieszamy i podajemy.



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy