Uwielbiam zbierać przepisy. Co rusz gotuję jakieś nowe potrawy.
Składniki:
● 60 dag żółtej, zielonej i czerwonej papryki
● 60 dag bakłażanów
● 2 ząbki czosnku
● sok z cytryny
● pęczek natki pietruszki
● kilka listków bazylii
● 1 szkl. oliwy
● sól
Kawior z bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki i bakłażany myjemy,
smarujemy oliwą i pieczemy
godzinę w 180 °C. Obieramy,
miąższ siekamy.
2.Natkę pietruszki i bazylię
myjemy, osuszamy i siekamy.
Czosnek obieramy, przeciskamy
przez praskę i wraz
z zieleniną wsypujemy do warzyw.
Wlewamy resztę oliwy
oraz sok z cytryny i doprawiamy
solą. Mieszamy i odstawiamy
na 20 minut.
Porady
Kawior świetnie smakuje jako pasta do kanapek lub farsz do naleśników.
Komentarze