Kawoszka - czyli wątróbka drobiowa w kawie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Eksperyment, który pozytywnie zaskakuje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

    Marynata:
    1 i 1/2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros
    2 łyżeczki cukru
    1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    5 łyżeczek oleju
    2 łyżeczki octu

    Sos:
    1 szklanka naparu kawy rozpuszczalnej (z 3-ech łyżeczek kawy)
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (180 - 200 g)
    2 łyżki jogurtu naturalnego + woda (dopełnić do 1/2 szklanki)
    1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej

Kawoszka - czyli wątróbka drobiowa w kawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaw 1. Wątróbkę opłókać, osuszyć, usunąć błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, dodać do wątróbki. Odstawić na 30 min.
  • kaw 2. Kawę zalać wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z koncentratem.
  • kaw 3. Wątróbkę stawić razem z marynatą na gaz. Dusić 10 min. Po tym czasie dodać mieszankę kawy i koncentratu. Całość dusić kolejne 10 min. Jogurt wymieszać z wodą, dodać mąkę i dokładnie rozrobić. Zawiesinę wlać do wątróbki, podgrzewać, chwilę gotować.

Porady

Wątróbkę przygotowaną w ten sposób można serwować z gotowanymi ziemniakami i dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy