Kawowa drożdżówka z delikatnym twarożkiem

0 (0 ocen)

Niesamowicie delikatne i puszyste ciasto kawowe z pysznym serkiem waniliowym, polecam :)

Składniki:


  • 270 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    3 łyżki ciemnego kakao
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    3/4 szklanki kefiru
    pół szklanki oleju rzepakowego

    300 g twarożku na sernik
    3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    żółtko

    2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
    cukier puder

Kawowa drożdżówka z delikatnym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Kefir roztrzepujemy z jajkami, kawą rozpuszczalną oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką i kakao. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

    Następnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt.
  • 2. Twarożek mieszamy z żółtkiem i cukrem z wanilią.

    Rozsmarowujemy go na cieście.

    Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół.

    Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec.

    Ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Posypujemy kandyzowana skórką z pomarańczy.

    Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Podajemy posypane cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy