Kawowa tarta z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników podanych wyżej zagnieść ciasto…
Ja robię to tak: siekam masło z mąką i cukrem, aż masło będzie wielkości ziarenek. Następnie żółtko i woda, zagniatam ciasto ręką. Jeżeli trzeba to włożyć podczas wyrabiania na 5 – 10 min do lodówki. Ciasto gotowe wkładamy między 2 kawałki folii spożywczej i wałkujemy. Formę smarujemy masłem, przekładamy nawinięty na wałek płat ciasta i układamy w formie, dobrze wklepujemy, nakłuwamy. Z formą wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto pieczemy w 180 stopniach 15 min z obciążeniem ( na papier do pieczenia dajemy odrobinę grochu ), zdejmujemy kartkę z grochem i pieczemy jeszcze 20 min. Gotowe i ostudzone ciasto smarujemy masą kawową (kajmakiem) ozdabiamy orzechami i kiwi. Połączenie jest bardzo świeże i świetnie pasuje do kawki.
Komentarze