Kawowe łakocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Upiec na złoto w mocno nagrzanym piekarniku.
Masa:
Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić.W rondelku utrzeć żółtka z cukrem i rozprowadzic ciepłą kawą, Mase podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając trzepaczką. Gdy osiągnie konsystencje budyniu, zdjąć z ognia.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek, ostudzić i wypełnić masą kawową udekorować dżemem wiśniowym, kokosem, migdałami (wg uznania).
Porady
Do dekoracji mogą być użyte inne bakalie lub kawałki owoców.
Komentarze