kawowe łakocie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli lubisz kawy smak, a na pieczenie tortów nie masz chwili,to słodka babeczka, Ci w mig czas umili.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajo
    1 żółtko
    12 dag margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    4 żółtka
    6 łyżek cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Dekoracja:
    dżem wiśniowy
    migdały
    kokos

Kawowe łakocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Upiec na złoto w mocno nagrzanym piekarniku.
    Masa:
    Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić.W rondelku utrzeć żółtka z cukrem i rozprowadzic ciepłą kawą, Mase podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając trzepaczką. Gdy osiągnie konsystencje budyniu, zdjąć z ognia.

    Upieczone babeczki wyjąć z foremek, ostudzić i wypełnić masą kawową udekorować dżemem wiśniowym, kokosem, migdałami (wg uznania).

Porady

Do dekoracji mogą być użyte inne bakalie lub kawałki owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy