Kawowe paluchy z kokosem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne, jednocześnie miękkie i chrupiące. Pysznie kawowe.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki:
    125 gramów masła
    4 łyżki cukru trzcinowego
    2 małe jajka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1/3 szklanki mleka
    250 gramów mąki krupczatki
    5 łyżek wiórków kokosowych
    1/2 szklanki płatków migdałowych
    Parę kropli ekstraktu wanilii
    Łyżeczka proszku do pieczenia

Kawowe paluchy z kokosem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieram masło razem z cukrem i wanilią. Gdy masa jest puszysta dodaję jajka. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję wiórki i kawę. Obie masy łączę i wyrabiam dość szybko kulę. Chłodzę przez 30 minut w lodówce.
  • 2. Z ciasta odrywam kawałki, formuję z nich kulkę, rozpłaszczam w dłoni w kształt "palucha". Na płaskim talerzu wysypuję płatki migdałowe, ciasteczka obtaczam w płatkach i układam na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem.
    Piekę ciasteczka przez 18-20 minut w 175 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy