Kawowiec

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

To ciemne, bardzo wilgotne, mocno kawowe ciasto z niezwykle delikatną masą śmietanową urzekło mnie na całego ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (blacha 20x30 cm):
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 pełne łyżki kakao
    Krem:
    0,5 l. śmietanki 30%
    0,5 kg sera z wiaderka (niesłodzonego)
    1 szklanka cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    Do nasączenia ciasta:
    mocna zaparzona kawa
    Dodatkowo:
    kawa mielona do posypania ciasta

Kawowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt: jajka ubijam z cukrem na bardzo puszystą masę, miksując dodaję olej a na końcu przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewam ciasto na blachę (dno wyłożyłam papierem, natłuściłam masłem i oprószyłam mąką). Piekę ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.
    Masa:
    Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję śmietany-fixy i stopniowo ser, do uzyskania gładkiej masy.
    Ostudzony biszkopt przekrajam na pół, dolną część dość mocno nasączam zimną kawą. Wykładam połowę masy, wyrównuję ją i przykrywam drugą cześcią biszkoptu. Ten również nasączam kawą, i wykładam pozostałą cześć masy. Po wyrównaniu jej powierzchni oprószam całość kawą przesianą przez sitko. Ciasto najlepsze jest następnego dnia po zrobieniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy