Kawowy biszkopt

0 (0 ocen)

  • 15 min

Biszkopt, do którego potrzeba tylko dwóch jajek. Idealny na podwieczorek.

  • 15 min

Składniki:

  • 275g mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    75g cukru
    150ml mleka
    2 jajka
    100g masła (roztopionego)
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (wymieszanej z łyżką wrzącej wody)
    opcjonalnie: 50g siekanych migdałów

Kawowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posmarować cienko masłem okrągłą tortownicę (23cm), a następnie oprószyć bułką tartą. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypać cukier i wymieszać.
  • 2. Ubić jajka, mleko, masło i kawę. Wlać do suchych składników i wymieszać. Dosypać posiekane migdały i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy.
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190st. przez mniej więcej godzinę.

Porady

Ciasto jest mało słodkie, dlatego można je ozdobić polewą, cukrem pudrem lub upiec z dodatkiem kruszonki.

Komentarze

Podobne przepisy