Kawowy jeżyk

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To wspaniały deser, z chęcią zjada go mąż i nasza 2-letnia córka.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 150 g cukru
    ● 150 g mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżka octu
    Krem: 250 ml śmietany kremówki
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 100 g gorzkiej czekolady
    ● 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    Do dekoracji: 50 g pestek słonecznika
    ● 3 drażetki czekoladowe

Kawowy jeżyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, dodajemy
    cukier i, dalej ubijając, żółtka. Dodajemy mąkę, proszek i ocet.
    Blachę wykładamy papierem,
    wylewamy ciasto na wys. 1 cm.
    Pieczemy 15 min w 200 °C.
    Wykładamy na ściereczkę posypaną
    cukrem. Papier zwilżamy
    wodą i zdejmujemy.
  • Kawowy jeżyk 2. Z ciasta wycinamy 4 łezkowate
    placki. Największy – dł. 20
    i szer. 12 cm. Każdy następny
    o 2 cm krótszy i węższy. Resztę
    ciasta suszymy w piekarniku
    i kruszymy.
  • 3. Śmietanę gotujemy z cukrem
    waniliowym. Czekoladę rozpuszczamy
    w śmietanie, dodajemy
    kawę. Ostudzoną ubijamy,
    dodając pokruszony biszkopt.
  • Kawowy jeżyk 4. Największą łezkę smarujemy
    kremem, nakładamy mniejszą łezkę, smarujemy kremem itd.,
    formując jeżyka. Wierzch smarujemy
    kremem. Wbijamy pestki
    słonecznika. Z drażetek robimy
    oczy i nos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy