Keczup domowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Domowy keczup jest prosty w wykonaniu, zdrowy, a co najważniejsze pyszny.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 kg mięsistych pomidorów
    1 kg jabłek
    2 pietruszki
    pasternak
    marchewka
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 papryczki czereśniowe> jeśli lubicie łagodny keczup to je pomińcie
    2 czerwone słodkie papryki
    2-3 łyżki octu spirytusowego
    około 4-5 łyżek cukru
    laska cynamonu
    sól
    pieprz
    roztarte 2 ziela angielskie
    zmielony liść laurowy
    kilka roztartych ziaren kolendry

Keczup domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, jabłka oraz resztę warzyw wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej. Uzyskany sok przelewamy do garnka o grubym dnie, dorzucamy laskę cynamonu, roztarte ziele angielskie, zmielony liść laurowy oraz kolendrę gotujemy 2-3 godziny, aż sok odparuje o połowę. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Gorący keczup przelewamy do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcamy. Przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy