Kedgeree

0 (0 ocen)

Potrawa Kuchni Indyjskiej.Smaczne danie z ryżem,rybą,jajkami i curry.Doskonałe na obiad,śniadanie lub kolację:)

Składniki:

  • 600 g wędzonego dorsza,łupacza lub nazwyklejszych filetow rybnych
    200 ml wody+200 ml mleka
    2 liście laurowe
    1 szklanka dobrego ryżu
    100 g masła
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    2 czubate lyżki curry
    2 cytryny
    4 duże jajka ugotowane na twardo
    2 garści swieżej kolendry
    só i pieprz do smaku

Kedgeree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki ryby włożyć do garnka z wodą,mlekiem i listkami laurowymi,gotować ok.3-5 min.Odcedzić.Ugotować ryż.Odstawić.Masło roztopić na patelni,dodać drobno pokrojoną cebulę,zeszklić,dodać przecisnięte ząbki czosnku,curry oraz sok z 1 cytryny.W dużym garnku delikatnie wymieszać ryż z cebulą i curry.Rybe rozdrobnić na małe kawałki,dodać do ryżu,wymieszać.Na końcu dołożyć pokojone w ćwiartki jajka oraz gubo pokrojona kolendrę.Doprawić solą i pieprzem,Przed podaniem skropić każdą porcję sokiem z drugiej cytryny. Jest kilka odmian tej potrawy,nam najbardziej odpowiada właśnie ta:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem