Potrawa Kuchni Indyjskiej.Smaczne danie z ryżem,rybą,jajkami i curry.Doskonałe na obiad,śniadanie lub kolację:)
Składniki:
600 g wędzonego dorsza,łupacza lub nazwyklejszych filetow rybnych
200 ml wody+200 ml mleka
2 liście laurowe
1 szklanka dobrego ryżu
100 g masła
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 czubate lyżki curry
2 cytryny
4 duże jajka ugotowane na twardo
2 garści swieżej kolendry
só i pieprz do smaku
1.Kawałki ryby włożyć do garnka z wodą,mlekiem i listkami laurowymi,gotować ok.3-5 min.Odcedzić.Ugotować ryż.Odstawić.Masło roztopić na patelni,dodać drobno pokrojoną cebulę,zeszklić,dodać przecisnięte ząbki czosnku,curry oraz sok z 1 cytryny.W dużym garnku delikatnie wymieszać ryż z cebulą i curry.Rybe rozdrobnić na małe kawałki,dodać do ryżu,wymieszać.Na końcu dołożyć pokojone w ćwiartki jajka oraz gubo pokrojona kolendrę.Doprawić solą i pieprzem,Przed podaniem skropić każdą porcję sokiem z drugiej cytryny. Jest kilka odmian tej potrawy,nam najbardziej odpowiada właśnie ta:)
Komentarze