Kefirowa galaretka leśna

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki deser z możliwością mnóstwa modyfikacji. Po zastąpieniu żelatyny agarem, nadaje się dla wegetarian.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kefir: 300 mililitrów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - żelatyna spożywcza: 1 łyżka
    - maliny świeże: 50 gramów
    - jagody świeże: 50 gramów

Kefirowa galaretka leśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę lub agar rozpuszczamy w wodzie.
    Kefir rozlewamy do trzech naczyń. Do jednego wsypujemy maliny, do drugiego jagody, do trzeciego cukier waniliowy. W każdej miseczce miksujemy zawartość lub rozgniatamy widelcem. Wlewamy po równo agaru lub żelatyny i ponownie mieszamy.
  • 2. Na dno dwóch szklanek wlewamy warstwę owocową i wstawiamy do lodówki aż do stężenia. Kiedy już stężeje, wlewamy do pochylonej szklanki białą warstwę i wkładamy ponownie do lodówki pamiętając by zrobić z czegoś podpórkę do skosu. Po stężeniu wlewamy ostatnią warstwę już w pionie i odstawiamy do całkowitego stężenia. Podajemy udekorowane kleksem jogurtu greckiego i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy