Kefirowe racuszki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kefirowe racuszki z dodatkiem śliwek.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło: 2 łyżki
    - kefir: 1.5 szklanki
    - śliwki: 20 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 200 mililitrów

Kefirowe racuszki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło.
    Odstawiamy do wystudzenia.

    Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy kefir, roztopione masło, odrobinę soli.

    Wszystko razem mieszamy na gładką masę.

    Śliwki kroimy w plasterki.

    Na mocno rozgrzanej patelni z rozgrzanym olejem kładziemy porcję ciasta
    ( średniej wielkości racuszki )
    i układamy kilka plasterków śliwek.

    Smażymy kilka minut z jednej i drugiej strony.

    Podajemy z cukrem pudrem!


    * Uwaga!
    Pilnujemy , gdyż racuszki lubią przywierac!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy