Keks bananowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 ½ szklanki mąki
    1 ½ szklanki cukru
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    2/3 szklanki oleju
    4 jajka
    4 średnie banany
    20 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cytryna
    Szczypta soli

Keks bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubijać mikserem, aż do rozpuszczenia się cukru. Jajka dodawać po jednym i nadal ubijać, aż powstanie puszysta masa. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiać i po trochu dodawać do masy. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do długiej foremki keksowej lub dwóch krótkich. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy