Keks kakaowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki namaczamy w wodzie i odstawiamy na kilka godzin. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe przecieramy przez sito lub mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Orzechy drobno siekamy.
2.Żółtka ucieramy z cukrem i kakao. Następnie stopniowo dodajemy ziemniaki, orzechy, cukier waniliowy oraz pianę z białek. Na końcu dodajemy osączone i pokrojone śliwki. Całość dokładnie mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do keksówki (dł. 36 cm) wysmarowanej
masłem i posypanej bułką. Pieczemy ok. godziny w 180 °C. Studzimy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Porady
RADY Kingi Rapior
Do keksu można też dodać owoce kandyzowane.
Komentarze