Keks kakaowo-ziemniaczany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię sprawiać przyjemność i zaskakiwać otoczenie połączeniem nowych, a zarazem różnych smaków.

Składniki:

  • ● 5 średnich ziemniaków
    ● 10 dag suszon. śliwek
    ● 4 łyżki kakao
    ● 5 jajek
    ● 1/3 szkl. cukru
    ● 2 łyżki cukru wanil.
    ● 8 dag dowolnych orzechów
    ● bułka tarta i masło do formy
    ● cukier puder do posypania

Keks kakaowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namaczamy w wodzie i odstawiamy na kilka godzin. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe przecieramy przez sito lub mielimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Orzechy drobno siekamy.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i kakao. Następnie stopniowo dodajemy ziemniaki, orzechy, cukier waniliowy oraz pianę z białek. Na końcu dodajemy osączone i pokrojone śliwki. Całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do keksówki (dł. 36 cm) wysmarowanej
    masłem i posypanej bułką. Pieczemy ok. godziny w 180 °C. Studzimy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Porady

RADY Kingi Rapior Do keksu można też dodać owoce kandyzowane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy