Keks marchewkowo-paprykowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Takie keksy bardzo lubię a to dlatego ,że można przygotować je z dodatkiem różnych warzyw,ten akurat zrobiłam z tego co miałam pod ręką.

  • 40 min

Składniki:

  • -600 g mąki
    -2 jajka
    - około 200 ml letniej wody
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju
    -3 marchewki
    -1 duża czerwona papryka
    -pęczek natki pietruszki
    -0,5 łyżeczki soli
    -0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
    -0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
    -2 łyżki oregano

Keks marchewkowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski,dodaj proszek,sól ,pieprz ,oregano,wymieszaj a następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,paprykę pokrojoną w kostkę,drobno poszatkowaną natkę oraz jajka i olej.Stopniowo dolewaj wodę i wyrób gładkie ciasto.Ciasto powinno odejść nam od ręki ,jeżeli tak nie jest dosypujemy odrobinę mąki)
  • image-00wxe19 2. Keksówkę o wymiarach 9x28 natłuść ,obsyp mąką,wyłóż ciasto,wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika.Piecz w temp.190 st.C przez około 35 min.

Porady

Taki keks powinien być dobrze przyprawiony a z przyprawami można kombinować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy