Keks orzechowy

0 (0 ocen)

Bardzo dobrze prezentuje się na świątecznym stole.

Składniki:

  • -90g rodzynek
    -150g suszonych śliwek
    -100g kandyzowanej skórki z pomarańczy
    -200g orzechów włoskich
    -200g masła
    -200g cukru
    -4jaja
    -olejek rumowy
    -300g mąki
    -3łyżeczki proszku dopieczenia
    -5-6 łyżek mleka
    -200g cukru pudru
    -2łyzki soku z cytryny
    -100g kandyzowanej skórki z cytryny

Keks orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i suszone śliwki namoczyć w wodzie, orzechy drobno pokroić. Piekarnik rozgrzać do 200st. Bakalie ocedzić, śliwki pokroic w kostkę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jaju, starannie utrzeć. Dodać olejek rumowy,wymieszać. Na masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, posypać bakaliami, kandyzowaną skórką z pomarańczy, dokladnie wymieszać. Jeśli ciasto będze za gęste dodać mleka. Ciasto przełożyć do keksówki (dł.28cm) nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wygladzić wierzch. Piec ok 40-50min. Upieczony keks wyjąć z foremki, odstawić do wystudzenia na okolo 3 godziny. Po tym czasie keks polać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny.
    Lukier: cukier puder przesiac i ucierać z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta, płynna masa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy