Keks orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki i suszone śliwki namoczyć w wodzie, orzechy drobno pokroić. Piekarnik rozgrzać do 200st. Bakalie ocedzić, śliwki pokroic w kostkę. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jaju, starannie utrzeć. Dodać olejek rumowy,wymieszać. Na masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, posypać bakaliami, kandyzowaną skórką z pomarańczy, dokladnie wymieszać. Jeśli ciasto będze za gęste dodać mleka. Ciasto przełożyć do keksówki (dł.28cm) nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wygladzić wierzch. Piec ok 40-50min. Upieczony keks wyjąć z foremki, odstawić do wystudzenia na okolo 3 godziny. Po tym czasie keks polać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny.
Lukier: cukier puder przesiac i ucierać z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta, płynna masa.
Komentarze