Keks wiśniowy ucierany

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie , proste i smaczne ciasto z wiśniami. W sezonie wiśniowym to ciasto jest u mnie na stole obowiązkowo. A później taki keks robię z wiśniami ze słoika.

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki oleju
    4,5 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg wydrylowanych wiśni

Keks wiśniowy ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks wiśniowy ucierany 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, jak są utarte to wlewamy powoli olej i dalej delikatnie ucieramy.

  • Keks wiśniowy ucierany 2. Potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka, delikatnie mieszamy.
  • Keks wiśniowy ucierany 3. Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy.
  • Keks wiśniowy ucierany 4. Ciasto wykładamy do dwóch wąskich foremek.
  • Keks wiśniowy ucierany 5. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy