200 g rodzynek
kieliszek whisky lub rumu
1/2 kostki masla
125 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 lyzeczka skorki startej z cytryny
1 czubata szkl. maki
50 g mielonych migdalow
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
po 50 g smazonej skorki z pomaranczy i cytryny
100 g roznych owocow kandyzowanych
1.Rodzynki zalac whisky, odstawic na 2 godz., aby nasiakly. Forme o dlugosci 25 cm wylozyc papierem do pieczenia, natluscic.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia. Owoce kandyzowane pokroic na kawalki. Miekkie maslo rozetrzec z cukrem, dodawac po jednym jajku, make, sol, skorke cytrynowa i mielone migdaly, dobrze wymieszac.
Dodac rodzynki z whisky i kandyzowane owoce. Ciasto przelozyc do formy, wierzch wyrownac.
Piec w temp. 175°C przez 1 godz
Komentarze