KEKS Z WHISKY

0 (0 ocen)

  • 20 min

WSPANIAŁY ŚWIĄTECZNY,PEŁEN SŁODYCZY PLACEK

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g rodzynek
    kieliszek whisky lub rumu
    1/2 kostki masla
    125 g cukru
    3 jajka
    szczypta soli
    1 lyzeczka skorki startej z cytryny
    1 czubata szkl. maki
    50 g mielonych migdalow
    1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
    po 50 g smazonej skorki z pomaranczy i cytryny
    100 g roznych owocow kandyzowanych

Keks z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks z whisky 1. Rodzynki zalac whisky, odstawic na 2 godz., aby nasiakly. Forme o dlugosci 25 cm wylozyc papierem do pieczenia, natluscic.
    Make przesiac z proszkiem do pieczenia. Owoce kandyzowane pokroic na kawalki. Miekkie maslo rozetrzec z cukrem, dodawac po jednym jajku, make, sol, skorke cytrynowa i mielone migdaly, dobrze wymieszac.
    Dodac rodzynki z whisky i kandyzowane owoce. Ciasto przelozyc do formy, wierzch wyrownac.
    Piec w temp. 175°C przez 1 godz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy