Ketchup domowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 35 min

Nie smakuje jak sklepowy ketchup, zupełnie inaczej. Wiem co jem a dla znajomych i rodziny jest po prostu wyśmienity.

  • 2 godz. 35 min

Składniki:

  • 3 kg cukinii, 1 kg cebuli, 2-3 łyżki soli, szklanka octu 10-proc., 85 dag cukru, 1 łyżka mielonego pieprzu, 2 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka curry, 1/2 łyżki chili, 1 litr przecieru pomidorowego.

Ketchup domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, mielimy cukinie na papkę razem z obraną cebulą, całość zasypujemy 2-3 łyżkami soli i odstawiamy na 2 godziny.
    Po dwóch godzinach wszystko gotujemy przez 30 minut cały czas mieszając. Po 30 minutach dodajemy pieprz, paprykę, chili, curry oraz przecier. Mieszamy, gotujemy 5 minut. Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy nakrętkami i odwracamy słoiki do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy