1 kg pomidorów w sosie własnym (pelati)
5 cebul (małych)
1 gł. czosnku
1 czerwona papryka (duża)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
100 ml oliwy z oliwek
ocet spirytusowy
papryka słodka i ostra
sól,pieprz do smaku
Ketchup paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę,w kostkę paprykę i zmiażdżony czosnek,podsmażamy na średnim ogniu często mieszając ok.10min,wlewamy pomidory dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30min.Po czasie pomidory miksujemy w mikserze,lub blenderem.Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną wlewamy do garnka,przyprawiamy do smaku,mieszamy,dusimy kolejne 30min tak aby sos zgęstniał.Ketchup podajemy kiełbaskami lub jako dodatek do wędlin.SMACZNEGO.
Komentarze