KFC po swojemu.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis narodził się, ponieważ moim znajomi oraz bracia bardzo lubią jedzenie z KFC. Stworzyłam swoją kompozycję, która nie odbiega od "oryginału".

  • 40 min

Składniki:

  • - skrzydełka, nóżki bądź pierś z kurczaka( pierś najlepiej smakuje)
    - przyprawy: chili w proszku, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do kurczaka, sól
    - mąka
    - bułka tarta
    - woda
    - ok. 1 litr oleju

Kfc po swojemu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka myjemy(kroimy w kawałki jeżeli jest to pierś z kurczaka), dodajemy przyprawy w zależności od upodobań i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ważne jest, aby nie sypać przypraw do panierki ponieważ będzie się to paliło przy smażeniu.
  • 2. Po zamarynowaniu mięsa przygotowujemy panierkę z maki i bułki tartej- pół na pół. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące z bułką tartą, następnie zanurzamy w wodzie i taka czynność powtarzamy raz bądź dwa.
  • 3. Później smażymy na głębokim tłuszczu o min. temperaturze 180 stopni.

Porady

Podawać na ciepło z frytkami i sosem(mój przepis na sos: łyżeczkę ketchupu pikantnego, pół łyżeczki sos chili(gotowy, firma Develey) oraz płyny jogurt naturalny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy