Khachapuri

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis z kuchni gruzińskiej

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jogurt naturalny: 0.5 litra
    - Jajko: 1 sztuka
    - rozpuszczone masło: 3 łyżki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - mąka: 3 szklanki
    - Nadzienie: tarta mozzarella: 30 dekagramów
    - Nadzienie: pokruszony ser feta: 25 dekagramów
    - Nadzienie: serek wiejski: 15 dekagramów
    - Nadzienie: nieslone masło w temperaturze pokojowej: 8 łyżek
    - Nadzienie: duże jajko: 1 sztuka
    - Nadzienie: sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Khachapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki farszu. Sól dodać jeśli będzie potrzebna. Wyrobić składniki ciasta do momentu kiedy będzie odchodziło od ręki. Rozwałkować na kwadrat nałożyć nadzienie i złożyć rogi do środka. Smażyć na patelni z obu stron. Można przykryć talerzykiem podczas smażenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy