Kiełbasa do słoików

0 (0 ocen)

Pyszna kiełbaska do chleba

Składniki:

  • • 1,5 kg mięsa z łopatki
    • 1 główka czosnku
    • 1 łyżeczka peklosoli
    • pieprz sól wg smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 2/3 szklanki wody
    • 2 łyżki żelatyny
    • 5 łyżek smalcu najlepiej swojski

Kiełbasa do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mięso wyczyścić z błon pokroić w niewielką kostkę przełożyć do miski dodać peklosól sól pieprz do smaku
    • Uważać z soleniem (peklosól jest mocno słona) oraz szczyptę gałki muszkatołowej
    • Dodać starty na drobnej tarce czosnek wlać wodę wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka gęsta i kleista
  • 2. • Masę mięsną przełożyć do słoików mocno uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza
    • Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone
  • 3. • Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu można to pominąć Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche
    • słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą 2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem 2,5 - 3 godziny na wolnym ogniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy