Kiełbasa do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Mięso wyczyścić z błon pokroić w niewielką kostkę przełożyć do miski dodać peklosól sól pieprz do smaku
• Uważać z soleniem (peklosól jest mocno słona) oraz szczyptę gałki muszkatołowej
• Dodać starty na drobnej tarce czosnek wlać wodę wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka gęsta i kleista
2.• Masę mięsną przełożyć do słoików mocno uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza
• Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone
3.• Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu można to pominąć Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche
• słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą 2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem 2,5 - 3 godziny na wolnym ogniu
Komentarze