Kiełbasa z soczewicą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w półplasterki, frankfuterki na kawałki i wrzucamy na suchą patelnię (tłuszcz, który się wytopi jest wystarczający). Chwilę smażymy, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość początkowo smażymy na dużym ogniu bez przykrycia, po kilku minutach przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Dusimy aż warzywa lekko zmiękną, następnie wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy.
Osobno gotujemy soczewicę w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z potrawą. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, rozcieńczamy niewielką ilością wody. Mieszamy i zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotowe.
Smacznego!
Porady
Najlepiej smakuje na gorąco z makaronem, np. penne.
Komentarze