Kiełbasa z soczewicą w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywne i rozgrzewające danie dla miłośników kiełbasy i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 kawałki dowolnej kiełbasy (śląska, podwawelska)
    4 frankfuterki
    2 cebule
    1 papryka czerwona
    ok. 1 l przecieru pomidorowego
    100 g zielonej soczewicy
    papryka słodka, chili, oregano
    sól, pieprz

Kiełbasa z soczewicą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, frankfuterki na kawałki i wrzucamy na suchą patelnię (tłuszcz, który się wytopi jest wystarczający). Chwilę smażymy, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość początkowo smażymy na dużym ogniu bez przykrycia, po kilku minutach przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Dusimy aż warzywa lekko zmiękną, następnie wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy.
    Osobno gotujemy soczewicę w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z potrawą. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, rozcieńczamy niewielką ilością wody. Mieszamy i zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotowe.

    Smacznego!

Porady

Najlepiej smakuje na gorąco z makaronem, np. penne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy