Kiełkujące bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Unikalne faszerowane bułeczki, których nie znajdziecie nigdzie. Bułeczki sycące, smaczne, najlepiej smakują na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • Lista produktów:
    10 bułek kajzerek
    30 dag pieczarek
    3 dag masła,
    3 ugotowane jajka
    puszka kiełków sojowych
    10 dag kiełbasy ukraińskiej (lub innej)
    2 lub 3 czerwone papryki
    pęczek natki pietruszki
    około 10 dag startego żółtego sera
    pół łyżeczki oregano i tymianku
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

Kiełkujące bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz 1.
    Pieczarki umyć, pokroić w plasterki podsmażyć. Dodać pokrojoną i podsmażoną kiełbasę, osączone i pokrojone na mniejsze pasma kiełki, część posiekanej pietruszki oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Gdy całość trochę przestygnie dodać pokrojone drobno, ugotowane jajka.
    Farsz 2.
    Potarkowany ser należy połączyć z drobno pokrojoną papryką oraz resztą posiekanej natki pietruszki. Wymieszać dokładnie, doprawić.

    Od bułeczek odkrajamy czubek, a następnie delikatnie usuwamy środek bułki, tak aby powstała miseczka o ściankach grubości około 5mm. Środek bułeczek smarujemy masłem. Do tak przygotowanych bułeczek nakładamy do połowy wysokości farsz 1 a następnie reszte bułki wypełniamy farszem 1.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10-15 minut, do momentu roztopienia sera i widocznego podpieczenia bułek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy