Unikalne faszerowane bułeczki, których nie znajdziecie nigdzie. Bułeczki sycące, smaczne, najlepiej smakują na ciepło.
60 min
Składniki:
Lista produktów:
10 bułek kajzerek
30 dag pieczarek
3 dag masła,
3 ugotowane jajka
puszka kiełków sojowych
10 dag kiełbasy ukraińskiej (lub innej)
2 lub 3 czerwone papryki
pęczek natki pietruszki
około 10 dag startego żółtego sera
pół łyżeczki oregano i tymianku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Kiełkujące bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz 1.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki podsmażyć. Dodać pokrojoną i podsmażoną kiełbasę, osączone i pokrojone na mniejsze pasma kiełki, część posiekanej pietruszki oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Gdy całość trochę przestygnie dodać pokrojone drobno, ugotowane jajka.
Farsz 2.
Potarkowany ser należy połączyć z drobno pokrojoną papryką oraz resztą posiekanej natki pietruszki. Wymieszać dokładnie, doprawić.
Od bułeczek odkrajamy czubek, a następnie delikatnie usuwamy środek bułki, tak aby powstała miseczka o ściankach grubości około 5mm. Środek bułeczek smarujemy masłem. Do tak przygotowanych bułeczek nakładamy do połowy wysokości farsz 1 a następnie reszte bułki wypełniamy farszem 1.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10-15 minut, do momentu roztopienia sera i widocznego podpieczenia bułek.
Komentarze