Kieszonki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wszystkie błonki i małe części mięsa.
2.Środek każdego fileta naciąć tak, aby powstała kieszonka. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso odstawić do lodówki.
3.W tym czasie przygotować NADZIENIE: na rozgrzaną patelnię wyłożyć zamrożony szpinak, podgrzewać, mieszając aż do zredukowania wydzielonej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz i fetę. Dobrze wymieszać.
4.Nadzieniem wypełnić kieszonki...
5.... i spiąć wykałaczkami.
6.Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć mięso a na nim wiórki masła. Zapiekać ok. 1 godz. w temp. ok. 190st. W czasie pieczenia, mięso kilka razy obrócić.
7.* Aby kieszonki szybciej były gotowe, można upiec je na patelni.
8.* Jeżeli chcemy przygotować je na grillu, przed pieczeniem należy skropić je olejem.
Komentarze