Kieszonki drobiowe

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nadziane szpinakiem i fetą. Można je upiec w piekarniku, na patelni i na grillu. Jak kto woli.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filet z piersi kurczaka (pojedyńcze, duże): 6 sztuk
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka

    - szpinak mrożony: 200 gramów
    - feta: 120 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - gałka muszkatołowa tarta: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 4 szczypty

    - masło (do zapiekania mięsa w piekarniku): 100 gramów

Kieszonki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kieszonki drobiowe 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć wszystkie błonki i małe części mięsa.
  • kieszonki drobiowe 2. Środek każdego fileta naciąć tak, aby powstała kieszonka. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso odstawić do lodówki.
  • kieszonki drobiowe 3. W tym czasie przygotować NADZIENIE: na rozgrzaną patelnię wyłożyć zamrożony szpinak, podgrzewać, mieszając aż do zredukowania wydzielonej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz i fetę. Dobrze wymieszać.
  • kieszonki drobiowe 4. Nadzieniem wypełnić kieszonki...
  • kieszonki drobiowe 5. ... i spiąć wykałaczkami.
  • 6. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć mięso a na nim wiórki masła. Zapiekać ok. 1 godz. w temp. ok. 190st. W czasie pieczenia, mięso kilka razy obrócić.
  • 7. * Aby kieszonki szybciej były gotowe, można upiec je na patelni.
  • 8. * Jeżeli chcemy przygotować je na grillu, przed pieczeniem należy skropić je olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy