4 plastry schabu bez kości na kotlety
1 większy por, tylko część biała
200 g pieczarek
łyżka masła do smażenia
250 ml śmietanki 30% do duszenia farszu
do panierowania :
2 roztrzepane jajka
bułka tarta najlepiej własna utarta z suchych bułeczek
sól, pieprz świeżo mielony
olej rzepakowy do smażenia
Kieszonki schabowe z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dość cienko rozklepać, przyprawić i na chwilę odstawić.
W tym czasie umyty por pokroić w talarki, pieczarki na plasterki, razem wrzucić na rozgrzane masło, przyprawić, smażyc na małym ogniu aby tylko zmiękły i pozbyły się nadmiernego soku.
Podlewać śmietanką i dusić aż powstanie gęsty sos.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, po czym po sporej łyżce nakładać na połówkę rozklepanego kotleta, przykryć drugą połówką, panierować w jaku i bułce tartej, od razu smażyć na gorącym oleju.
Komentarze