Kieszonki schabowe z porem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości na kotlety
    1 większy por, tylko część biała
    200 g pieczarek
    łyżka masła do smażenia
    250 ml śmietanki 30% do duszenia farszu
    do panierowania :
    2 roztrzepane jajka
    bułka tarta najlepiej własna utarta z suchych bułeczek
    sól, pieprz świeżo mielony
    olej rzepakowy do smażenia

Kieszonki schabowe z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dość cienko rozklepać, przyprawić i na chwilę odstawić.
    W tym czasie umyty por pokroić w talarki, pieczarki na plasterki, razem wrzucić na rozgrzane masło, przyprawić, smażyc na małym ogniu aby tylko zmiękły i pozbyły się nadmiernego soku.
    Podlewać śmietanką i dusić aż powstanie gęsty sos.
    Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, po czym po sporej łyżce nakładać na połówkę rozklepanego kotleta, przykryć drugą połówką, panierować w jaku i bułce tartej, od razu smażyć na gorącym oleju.

    Podawać wg własnej fantazji :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy