Kirczak peri-peri

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -4 udka z kurczaka
    -3 ząbki czosnku
    -1 papryczka chili
    -1 limonka
    -1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
    -1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    -2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    -3 łyżki oleju
    -sól
    -pieprz

Kirczak peri-peri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pozbawioną nasion papryczkę chili oraz czosnek drobno siekamy. Dodajemy sok z limonki, kolendrę, imbir, cynamon, sól, pieprz i olej. Mieszamy. W marynacie obtaczamy kurczaka i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostała w misce marynatą i pod przykryciem pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C.

Komentarze

Podobne przepisy