Na 3 porcje:
250 ml gęstego soku z porzeczek (domowego)
250 ml soku żurawinowego (kupionego)
100 ml wody
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Kisiel porzeczkowo-zurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W garnuszku wymieszać sok z porzeczek i sok żurawinowy, wsypać cukier waniliowy, zamieszać. Postawić na gazie i zagotować.
Do kubeczka wlać 100 ml wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać.
Gdy soki się zagotują, wlać mieszaninę z mąki i wody, zamieszać szybko, trzymać na ogniu do zagotowania. Gorący kisiel rozlać do miseczek lub pucharków, zostawić do lekkiego ostudzenia. 1 herbatnik pokruszyć i posypać wszystkie porcje kisielu, do każdej włożyć po jednym całym herbatniku i podawać ciepły lub ostudzony, w zależności od upodobań.
Komentarze