Mocno owocowy i pachnący, świetny na poprawienie humoru :)))
30 min
Składniki:
jagody w syropie - słoik ok. 250 g
kilka połówek brzoskwiń z syropu - ok. 1/2 puszki
3 miękkie mocno dojrzałe kiwi
6 - 7 łyżeczek mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1/2 szklanki zimnej wody
kilka łyżeczek cukru - ilość zależy od upodobań smakowych
Kisiel prawdziwy " trzy owocki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody w syropie zagotować, wsypać szczyptę soli, dosłodzić do smaku, wlać odpowiednią ilość rozrobionej mąki, tak aby powstał średniej gęstości kisiel, wlać do miseczek lub pucharków.
Brzoskwinie zblendować dolewając trochę zalewy z nich, ewentualnie dosłodzić, zagęścić jak poprzednio i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Kiwi obrać, pokroić na kawałki, również zblendować (niekoniecznie na mus), dodać trochę ok. 100 ml wody, dosłodzić, zagęścić i odstawić do przestudzenia.
Do pucharków dołożyć następne warstwy, wierzch udekorować owocami jakie akurat mamy.
2.Uwaga : dojrzałe kiwi zwłaszcza po zagotowaniu straciło swój zielonkawy kolor, więc dodałam dosłownie na czubku szpilki zielonego barwnika spożywczego.
Komentarze