Kisielowiec z galaretą

0 (0 ocen)

  • 40 min

przepis dość popularny ale ja go trochę ulepszyłam dodając galaretkę.

  • 40 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    300g cukru
    125g margaryny
    4 jajka
    3 opakowania kisielu wiśniowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    dwie galaretki wiśniowe

Kisielowiec z galaretą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Żółtka odzielamy od białek. Białka ubić na sztywno a do żółtek dodajemy rozpuszczoną margarynę i cukier i miksujemy na puszystą masę dosypując stopniową mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy do kremu ubitą pianę i mieszamy. Dodajemy kisiele w proszku i ponownie mieszamy do uzyskania ładnego różowego koloru. Robimy galaretki w 0,5 l wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą następnie wylewamy do niej masę. Pieczemy przez godzinę w temp. 170 stopni.
  • 4. Po ostygnięciu biszkoptu polewamy go galaretką tężniejącą i odstawiamy ciasto na całą noc. Galaretka po wsiągnięciu w ciasto sprawi że będzie sztywne a zarazem żelowe.

Porady

Cisto im dłużej stoi w lodówce tym jest lepsze. Świetne na gorące dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy