Kisielowiec z galaretą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
2.Żółtka odzielamy od białek. Białka ubić na sztywno a do żółtek dodajemy rozpuszczoną margarynę i cukier i miksujemy na puszystą masę dosypując stopniową mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy do kremu ubitą pianę i mieszamy. Dodajemy kisiele w proszku i ponownie mieszamy do uzyskania ładnego różowego koloru. Robimy galaretki w 0,5 l wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
3.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą następnie wylewamy do niej masę. Pieczemy przez godzinę w temp. 170 stopni.
4.Po ostygnięciu biszkoptu polewamy go galaretką tężniejącą i odstawiamy ciasto na całą noc. Galaretka po wsiągnięciu w ciasto sprawi że będzie sztywne a zarazem żelowe.
Porady
Cisto im dłużej stoi w lodówce tym jest lepsze. Świetne na gorące dni.
Komentarze