Kiszka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

danie z podlasia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 kg obranych ziemniaków
    400 g kiełbasy
    2 cebule
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    pół główki czosnku
    jelita
    2 łyżki mąki

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę skroić na drobną kostkę i wysmażyć. Ziemniaki zetrzeć razem z czosnkiem i cebulą. Dodać przyprawy, mąkę i przysmażoną kiełbasę razem z tłuszczem. Masę wymieszać.
    Na maszynkę do mięsa nałożyć końcówkę do kiełbas. Jelito dobrze wypłukać i nadziać na końcówkę.
    Nadziać jelito masą ziemniaczaną, ułożyć luźno w brytfannie, posmarować oliwą i piec ok 30- 40 min w temp 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszka ziemniaczana