Klasyczne pancakes

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszne i szybkie do przygotowania amerykańskie placuszki z dodatkiem maślanki są delikatne i naprawdę puszyste. Podajcie je z owocami, syropem klonowym lub po prostu tak jak lubicie

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml maślanki
    1 szt. jaja kurzego
    100 g mąki ryżowej/orkiszowej
    30 g oleju kokosowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    30 g ksylitolu

Klasyczne pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski wlewamy maślankę.
    2. Dodajemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej.
    3. Wbijamy jajko.
    4. Dodajemy ksylitol.
    5. Miksujemy na gładką masę.
    6. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
    7. Za pomocą chochelki wylewamy masę na środek patelni.
    8. Smażymy po 2 minuty na każdej stronie.
    9. Dodajemy ulubione dodatki: Owoce/syrop klonowy/miód/bitą śmietanę z mleczka lub śmietanki.

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (246 ocen)

Pancakes na kefirze